تفکر خلاق چیست و برای چه کارهایی مفید است؟
به گزارش وبلاگ مهدی، نگاهی به دنیا امروز بیندازید. همه چیز در حال تغییر است. امروز چیزی را یاد می گیرد و چند سال بعد، همان چیز از اساس دگرگون می گردد. این مسئله امروز خیلی پررنگ تر از گذشته شده است. در چنین مواقعی ما احتیاج به تکیه گاهی داریم که در برابر این سرعت بالای پیشرفت علم و فناوری از ما محافظت کند. یکی از بهترین ابزارهای همراه شدن با زمان، تفکر خلاق است.
اگر تمایل دارید که با مهارت تفکر خلاق آشنا شوید، مطمئن باشید که در این مطلب تمام آنچه لازم دارید، در اختیارتان قرار خواهد گرفت. فقط کمی شکیبا باشید و تا پایان ما را همراهی کنید.
معنای تفکر خلاق
تفکر خلاق در واقع، توانایی خلق یا اختراع چیزی است که جدید و نو باشد. این چیز می تواند یک مفهوم، ایده، راه چاره، روش یا ابزاری فیزیکی، واقعی و نوین باشد. وقتی صحبت از تفکر خلاقانه به میان می آید، در واقع داریم در خصوص نگرشی جدید نسبت به اشیاء و مسائل صحبت می کنیم. اگر به دنبال این مفهوم هستید، باید از دریچه ای جدید به مسائل پیرامون خود نگاه کنید.
وقتی به این نوع تفکر عادت کنید، یاد می گیرید که همه چیز نباید بر اساس دلخواه دیگران پیش برود. نگاهتان به همه چیز تغییر می نماید و دوست دارید که با روشن فکری و دید عالی به مسائل گوناگون نگاه کنید. در تفکر خلاق نباید به گذشته پایبند باشید. باید با پیدا کردن راه چارههای جدید، مسائل را خیلی بهتر از گذشته حل و فصل کنید.
نمونه هایی از مهارت های تفکر خلاق
1. توانایی حل مسئله
مقابله و رویایی با مسائل غیرمترقبه کار هر کسی نیست و احتیاج به توانایی و خلاقیت دارد. همواره کارفرماها به دنبال استخدام افراد خلاق هستند. دلیل این مسئله فقط وجود خلاقیت در این افراد نیست، بلکه متفکران خلاق می توان مسائل کاری را به شکلی نوآورانه حل و فصل نمایند.
2. خلاقانه نوشتن
اگر فردی بتواند خلاقانه بنویسد، این نوشتن در بازاریابی، افزایش فروش و روزنامه نگاری به او یاری می نماید. مشاغل و کارهای زیادی هست که فرد در آن ها احتیاج به خلاقیت در نوشتن دارد.
3. داشتن ذهنی باز و پذیرا
وقتی فرد ذهنی باز و پذیرا داشته باشد و روشن فکر باشد، زیاد از راه چارههای مرسوم و معمول لذت نمی برد. او با روش های کلیشه ای و عادی مخالف است و دوست دارد که برای انجام کارهای مختلف، از روش ها و راه چارههای جدید و نو استفاده کند. او از به کار بردن این روش های نوین، لذت می برد.
تفکر خلاق یعنی داشتن ذهنی باز4. قدرت تجزیه و تحلیل داشتن
اگر در جمع آوری اطلاعات مهارت دارید، خیلی عالی است، اما در این حوزه، احتیاج به تفکر خلاق دارید. وقتی تفکر خلاق نداشته باشید، تجزیه و تحلیل دقیق و درست این داده ها کار چندان ساده ای نخواهد بود. خلاقیت در تفکر تحلیل به فرد یاری می نماید که داده های خام را بررسی و مفهومی ارزشمند از دل آن خارج کند.
5. داشتن مهارت های برقراری ارتباط
افراد بسیاری هستند که ایده ها عظیم و عالی دارند، اما وقتی صحبت از برقراری ارتباط به میان می آید، حرفی برای گفتن ندارند و همین موضوع باعث می گردد که نتوانند ایده های خود را به واقعیت تبدیل نمایند.
6. مهارت های گوش دادن فعال و موثر
خیلی از افراد این سوال را می پرسند که تفکر خلاق چه ارتباطی با گوش دادن فعال و موثر دارد؟ پاسخ این است که در حین گوش دادن فعال و موثر می توانید ایده ها را خیلی بهتر و دقیق تر پردازش کنید و بعد از آن در یک جلسه طوفان فکری ایده های خود را به چالش بکشید و عصاره تفکرات و ایده های خود را از آن جلسه خارج کنید.
7. فروش و بازاریابی
یکی و مهم ترین و اساسی ترین مزایای تفکر خلاق، فروش و بازاریابی است. خلاقیت باعث می گردد که شما بتوانید از راه های مختلفی مشتری را به خرید محصولات خود ترغیب کنید.
8. طراحی گرافیک
طراحی گرافیک دقیقاً محل تلاقی تفکر خلاق و هنر به حساب می آید. کارهای هنری احتیاج به خلاقیت و ایده های عالی و تازه دارد. این ایده ها باعث می گردد که طرح های شما جذاب باشد و بیننده را مجذوب خود کند.
9. رهبری
رهبری مهارتی است که مجموعه ای از مهارت های قدرتمند را در خود جای داده است. به عنوان مثال شخصی که می خواهد به عنوان یک رهبر تاثیرگذاز و عالی شناخته گردد، باید بتوانید به خوبی ارتباط برقرار کند و ارتباط خوب مستلزم تفکر خلاق است.
یک رهبر خوب، از تفکر خلاق یاری می گیردبیشتر بدانید: 10 مهارت مدیریتی که باید بیاموزید
امروزه اهمیت تفکر خلاق به قدری بالا رفته است که خیلی از کارفرماها برای جذب و استخدام نیروی انسانی، این مهارت را در اولویت قرار می دهند. در ادامه با ما همراه باشید تا بدانید چه مشاغلی احتیاج به این سبک از تفکر دارند.
مشاغل احتیاجمند به تفکر خلاق
وقتی فردی در سمتی قرار می گیرد، باید کوشش کند که مهارت های گوناگونی را در خودش تقویت کند. یکی از مهارت های لازم برای همه مشاغل، تفکر خلاق است. با وجود این مهارت، کارمندان یاد می گیرند که خود را به روش های سنتی محدود ننمایند و می توانند کارها را خیلی راحت تر جلو ببرند و با این روش بهره وری سازمان به شکل قابل توجهی افزایش می یابد.
در این بخش از مطلب به مشاغی اشاره شده است که تفکر خلاق نقش مهم و موثری در آن ها دارد:
- مشاغل دانشگاهی و آکادمیک
- بازیگری (سینما و تئاتر)
- مدیریت رستوران، کافه و غیره
- آشپزی (پخت غذا و ارائه به مشتری)
- تجزیه و تحلیل (بررسی) داده
- علوم داده و اطلاعات
- طراحی گرافیک
- نقاشی
- طراحی داخلی و دکوراسیون منازل و سازمان ها
- مدیریت
- بازاریابی و مدیریت بازاریابی
- برنامه نویسی
- روابط عمومی
- فروش
- مهندسی نرم افزار
- تدریس در مقاطع تحصیلی گوناگون به ویژه ابتدایی
- طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری
- هنر بصری
- طراحی وب سایت
- نویسندگی
- بازاریابی دیجیتال (دیجیتال مارکتینگ که شامل بازاریابی در شبکه های اجتماعی و فضای وب می گردد.)
پنج نکته برای افزایش مهارت تفکر خلاق
خوشبختانه این مهارت اکتسابی است؛ به این معنا که می توانید به راحتی آن را آموزش ببینید و یاد بگیرید. پنج نکته وجود دارد که با بکار بستن آن ها می توانید خلاقیت را در دردن خود افزایش دهید:
- از دایره امنیت خود خارج شوید و اجازه دهید که ذهنتان آزادانه و خارج از هر گونه چارچوب فکر کند.
- مهارت طوفان فکری را یاد بگیرید.
- وقتی که حس و حال کار ندارید، خود را وادار به کار کنید.
- کار کنید و روی آن کار وقت بگذارید.
- به عشق فکر کنید. عشق هر جنبنده ای را به حرکت درمی آورد و خلاق می نماید.
نتیجه گیری
در این مطلب به موضوعات گوناگونی در رابطه با تفکر خلاق پرداختیم. آیا تا به حال از این نوع تفکر در زندگی یا کار خود استفاده نموده اید؟ در حین خواندن متن تصمیم گرفتید که در چه زمینه های از این نوع تفکر بهره ببرید؟ راه چارهی برای افزایش این مهارت سراغ دارید؟ لطفاً نظرات خود را در رابطه با مهارت تفکر خلاق، با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
در آخر توصیه می کنیم با سایر تکنیک های تقویت تفکر خلاق نیز در انگیزه آشنا شوید و از آن ها در راستای رسیدن به فکری خلاق، بهره برید.
منبع: مجله انگیزه