توسعه کتابخانه های روستایی و عشایری در قانون در نظر گرفته نشده است
به گزارش وبلاگ مهدی، به گزارش خبرنگار خبرنگاران در فارس، نشست مجازی گرامی داشت روز روستا ها و عشایر با موضوع تجربه های ترویج کتاب و کتاب خوانی در روستا ها و عشایر ایران امروز شنبه 17 مهرماه با حضور روح الله منوچهری، مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس و دبیر انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی کشور؛ ابراهیم حیدری، مدیرکل محترم دفتر مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عبدالحکیم بهار، فعال حوزه ترویج فرهنگ کتاب و کتاب خوانی روستایی، به میزبانی شهر شیراز مرکز کتاب ایران برگزار گردید.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس در این نشست با اشاره به اهمیت روستا ها و جمعیت عشایری کشور اسم کرد: منطقه ها روستایی از نظر مالی، سیاسی و فرهنگی بسیار حایز اهمیت است. در حفظ رسوم و آداب کهن ایران اهمیت روستا ها بسیار تعیین است. در دو قرن اخیر بیش از 80 درصد روستایی بوده اما امروزه این جمعیت بسیار کمتر شده و قریب به یک چهارم جمعیت ایران را منطقه ها روستایی و عشایر تشکیل می دهد که باید توجه ویژه برای ترویج فرهنگ و توسعه زندگی آنها انجام گردد.
منوچهری اضافه نمود: در حال حاضر دستگاه های مختلف، برنامه ها و طرح هایی را برای ترویج فرهنگ در روستا ها در دست انجام دارند اما علی رغم تمام کوشش ها تا به امروز برنامه جامعی برای توسعه فرهنگی روستا ها برنامه ریزی نشده است.
دبیر انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی کشور اضافه نمود: در نهاد کتابخانه های عمومی توجه به حوزه کتابخانه های روستایی در اولویت است، هرچند که با توجه به پراکندگی زیاد روستا ها به تعداد بیشتر کتابخانه ها احتیاج است تا بتوانیم درصد بیشتری از جمعیت روستا ها را بهره برمند کنیم.
منوچهری با بیان اینکه کتابخانه محور توسعه و تنها پایگاه فرهنگی در روستا است، گفت: بحث تامین کتابخانه های روستایی و عشایری در قانون دیده نشده، هرچند که فعالیت های قابل قبولی آغاز شده است. امیدواریم با اصلاح قانون شرایط به گونه ای گردد که در جهت توسعه عادلانه فرهنگی روستا ها و عشایر برنامه ریزی گردد.
ابراهیم حیدری، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم طی ارتباط مجازی به بیان فعالیت های این وزارتخانه در حوزه ترویج کتابخوانی در روستا ها پرداخت و اسم کرد: هر آنچه ما داریم از زحمت روستا هاست و ظرفیت های بالقوه بسیاری در روستا وجود دارد که باید این ظرفیت ها را شناسایی نموده و پرورش دهیم.
حیدری اسم کرد: بیش از 22 میلیون نفر از مردم ایران جمعیت روستایی است. این قشر در زمینه های فرهنگ، فراوری و سیاست نقش تأثیرگذاری دارند. خوشبختانه هم در سیاست های کلی نظام و هم دولت در برنامه ششم بر توسعه و پیشرفت روستا ها تاکید شده است.
وی با اشاره به طرح های صورت گرفته، گفت: در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه های مختلفی برای توسعه کتابخوانی در روستا ها صورت گرفته هرچند تا نتیجه مقبول فاصله داریم. جشواره عشایر و روستا های دوستدار کتاب، جام باشگاه های کتابخوانی، جشنواره مروجان کتاب خوانی، آموزش مربیان و تسهیل گران، حمایت از فعالیت های داوطلبانه، توزیع کتاب در منطقه ها کمتر برخوردار، اعزام نویسندگان، اعطای تسهیلات، بازدید مدیران از فعالیت های روستایی و ... از جمله این اقدامات است.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اسم کرد: اقدامات صورت گرفته حاصل هم افزایی دستگاه های فرهنگی بوده است. ارتباط خوبی بین مسئولان کشوری برای توسعه فرهنگی در روستا ها شکل گرفته و امیدواریم با همکاری بیشتر با نهاد کتابخانه های عمومی بتوانیم برنامه ها را با جدیت بیشتری دنبال کنیم.
عبدالحکیم بهار از مروجان کتابخوانی استان سیستان و بلوچستان و برگزیده نخستین دوره جشنواره عشایر و روستا های دوستدار کتاب هم در این ملاقات اسم کرد: با برگزاری اولین دوره جشنواره عشایر و روستا هایی دوستدار کتاب برای اولین بار بسیاری از خدمات صورت گرفته در روستا ها را شناختیم. امروز شاهد این هستیم که در تمام روستا ها بحث کتابخوانی دغدغه شده و همه کوشش می نمایند در این حوزه حرفی برای گفتن داشته باشند.
وی اضافه نمود: روستا ها توانمندی های بسیاری دارند که هنوز دیده نشده است. باید زیرساخت ها فراهم کنیم تا اقدامات و توانایی های روستا ها دیده گردد و تجربه ها در دسترس دیگران قرار گیرد.
این فعال حوزه ترویج فرهنگ کتاب و کتاب خوانی روستایی با اشاره به برنامه های خود، گفت: شبکه کتاب خوانی روستا ها را در استان سیستان و بلوچستان تشکیل دادیم و توانستیم تجربه ها را در دل روستا ها و دریا ها ببریم. هم چنین افراد فعال در روستا ها شناسایی شده و در سیستان بیش از 150 روستا به صورت خودجوش در کنار شبکه کتابخوانی روستا ها قرار گرفتند.
عبدالحکیم بهار اضافه نمود: طرح های خلاقانه در روستا ها شکل می گیرد. در سیستان در شهر ها و روستا های مختلف همه در کوشش هستند که در کنار برنامه های کتابخوانی قرار بگیرد. نویسندگان فعالان و ناشران هم پای کار آمدند تا با کمترین امکانات موجود، کتابخانه ها را در منطقه ها مختلف راه بیندازیم و کتاب را به دست بچه ها برسانیم.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران