بایدها و نبایدهای تغذیه ای برای کم کاری تیروئید

به گزارش وبلاگ مهدی، داشتن رژیم غذایی کم کاری تیروئید و مصرف منظم داروهای جایگزین میتواند به کاهش علائم و بهبود شرایط بیمار یاری کند، ریز مغذی هایی که بری کم کاری تیروئید بسیار مفید هستند شامل ید، سلنیوم و روی هستند، پیروی از رژیم غذایی کم کاری تیروئید به بهبود علائم بیماری و جلوگیری از عوارض آن یاری بسیار زیادی به شما میکند، سعی کنید رژیم غذایی کامل و شامل میوه ها، سبزیجات و پروتئین ها داشته باشید و از مصرف غذاهای تولید شده پرهیز نمایید.

بایدها و نبایدهای تغذیه ای برای کم کاری تیروئید

تأثیر یک رژیم غذایی خوب بر کم کاری تیروئید

اگر شما به کم کاری تیروئید مبتلا شده باشید، ممکن است وحشت نموده و بسیار ناراحت شوید. ولی شما می توانید در طول زندگی خود با ان کنار بیاید. اما احتیاج است که شما رژیم غذایی و شیوه زندگی خود را به طور کامل تغییر دهید.

برای جلوگیری از عود علائم کم کاری تیروئید، باید یک برنامه آگاهانه و مداوم برای مصرف مواد غذایی روزمره خود داشته باشید. باید از موادی که می توانند علائم شمارا شعله ور سازند و فعالیت های روزانه شمارا با اختلال روبه رو نمایند، دوری نمایید. اگر شما با عزمی پایدار به برنامه رژیم غذایی خود پایبند باشید، هیچ گونه نگرانی در خصوص عود علائم نخواهید داشت.1

تعداد وعده های غذایی توصیه شده برای کم کاری تیروئید

از نظر پزشکی ثابت شده است که مصرف وعده های غذایی مکرر و کوچک در مقایسه با خوردن غذای زیاد و حجیم در طول روز برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید بسیار مناسب تر است. مطالعه ای نشان داده است که خوردن 5 الی 6 وعده غذایی کوچک در روز به کاهش وزن یاری خواهد کرد، همچنین علائم کم کاری تیروئید را نیز کاهش می دهد. این کار نه تنها به هضم غذا در روده ها یاری می نماید، بلکه سطح انرژی شمارا نیز بالا نگه می دارد.

یخچال و کابینت های خود را با میان وعده های سالم پر کنید و در فواصل زمانی مختلف از خوردنان ها لذت ببرید. این کار نه تنها به حفظ رژیم غذایی شما یاری می نماید بلکه در ازدست دادن وزن نیز به شما یاری خواهد کرد. زمانی که کوچک ترین احساس گرسنگی در شما ایجاد می گردد، به جای مصرف غذاهای غنی از قند، یک سیب یا موز میل کنید.1

مواد غذایی مفید برای تیروئید کم کار

تعدادی از ریز مغذی ها برا عملکرد صحیح تیروئید لازم است:
ید
ید یک ماده معدنی ضروری برای فراوری هورمون های تیروئیدی است، بنابر این در افرادی که دچار کمبود ید هستند خطر ابتلا به کم کاری تیروئید بیشتر است.

کمبود ید بسیار شایع است و تقریبا در یک سوم مردم جهان دیده میگردد، البته این کمبود ید در کشور های کمتر پیشرفته بیشتر است و در کشور های پیشرفته که از نمک ید دار و غذاهایی دریایی غنی از ید استفاده مینمایند این کمبود ید کمتر دیده میگردد.

اگر شما به کمبود ید مبتلا هستید از نمک خوراکی ید دار و یا غذاهای غنی از ید مثل غذاهای دریایی و یا غذاهای غنی شده با ید بهره ببرید.

تا زمانی که شما میتوانید ید مورد احتیاج بدن خود را به وسیله رژیم غذایی تامین کنید مصرف مکمل ید مورد احتیاج نیست، تحقیقات نشان داده است که مصرف بیش از اندازه ید میتواند به غده تیروئید آسیب برساند، بنابر این از مصرف بیش از حد این ماده نیز باید خودداری کنید.

سلنیوم
سلنیوم برای فعال کردن هورمون های تیروئید مورد استفاده قرار میگیرد به نحوی که بدن بتواند از هورمون های تیروئیدی استفاده کند.

همچنین سلنیوم دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است که موجب محافظت سلول های تیروئید در برابر اثر مخرب رادیکال های آزاد میگردد.

مصرف غذاهای غنی از سلنیوم یاری زیادی به افزایش سطح سلنیوم در بدن شما میکند، از جمله غذاهای غنی از سلنیوم میتوان به بادام برزیلی، ماهی تن، ساردین، تخم مرغ و حبوبات اشاره نمود.

به این نکته مهم باید توجه کنید که از مصرف خودسرانه مکمل سلنیوم باید خودداری کنید و برای مصرف مکمل سلنیوم از کارشناس تغذیه و یا پزشک مشورت بگیرید، اندازه زیاد سلنیوم برای بدن سمی است و نباید به صورت خودسرانه مصرف گردد.

روی
درست همچون سلنیوم، روی هم به فعالسازی هورمون های تیروئیدی یاری میکند.

مطالعات نشان داده است که روی به تنظیم اندازه TSH یاری میکند، TSH یک هورمون است که به غده تیروئید دستور ساخت و ترشح هورمون های تیروئیدی را صادر میکند.

در کشور های پیشرفته کمبود روی شایع نیست و معمولا احتیاج روزانه افراد به وسیله رژیم غذایی تامین میگردد، در هر حال در صورتی که شما به کم کاری تیروئید مبتلا باشید باید اندازه بیشتری از منابع روی را در رژیم غذایی کم کاری تیروئید بهره ببرید، از جمله منابع غنی از روی میتوان به گوشت قرمز و گوشت مرغ، مغز ها، حبوبات و صدف اشاره نمود.2

غذاهای مضر برای تیروئید کم کار

پیش از این اشاره شد که رژیم غذایی مناسب برای تیروئید کم کار، نبایدهایی هم دارد که در ادامه آنها را خواهید شناخت:
گلوتن
حذف این ماده غذایی برای همه توصیه نمی گردد ولی بعضی متخصصان معتقدند غذاهایی که دارای گلوتن هستند مانند چاودار، جو و گندم، سیستم ایمنی بدن را برای حمله به تیروئید تحریک می نمایند. کاملا معین نیست که گلوتن برای تمام افراد مبتلا به تیروئید کم کار مضر باشد، اما اگر با حذف چندهفته ای حال بیمار بهتر شد باید در رژیم غذایی خود تجدید نظر کند.
سویا
می دانید که یُد ماده ای مهم برای تیروئید است و سویا دارای ترکیبات ایزوفلاون می باشد که کارایی یُد را مختل می نماید؛ تمام مبتلایان به کم کاری تیروئید مجبور به ترک سویا نیستند و بیشتر آنها فقط باید اندازه مصرف آن را کاهش دهند.
سبزی های چلیپایی
این نوع سبزیجات دارای آنزیمی هستند به نام گواتروژن که فراوری هورمون تیروئید را مختل می نماید؛ البته این سبزی ها مانند گل کلم و بروکلی سرشار از مواد مفید دیگر هستند و نباید مصرف آنها را قطع کرد ولی این بیماران نباید هر روز آنها را مصرف نمایند.3

نقش ویتامین ها، املاح و مواد معدنی در رژیم غذایی کم کاری تیروئید

ویتامین C برای سوخت و ساز تیروزین (یک اسید آمینه و اجزای تشکیل دهنده پروتئین) لازم است. میوه ها منابع سرشار از ویتامین C هستند.

ویتامین E برای متابولیزه کردن سلنیوم احتیاج است.

ویتامین B معمولا در مبتلایان به کم کاری تیروئید پایین است هرچند که نقش مهمی در متابولیسم سلول دارد.

غلات سبوس دار ماهی و غذاهای دریایی، تخم مرغ، لبنیات و سبزیجات برگ دار اندازه ویتامین E , B بالایی دارند.

منابع ویتامین A شامل جگر، تخم مرغ، سبزی های سبز رنگ و ماهی های روغنی، میوه های زرد و نارنجی هستند. هرچه میوه ها پر رنگ تر باشد ویتامین بیشتری دارند.

پروتئین و فیبر برای کاهش علائم کم کاری تیروئید مفید هستند. پروتئین در مواد غذایی مثل ماهی، گوشت گاو، تخم مرغ، لبنیات و سبزیجات یافت می گردد. منابع خوب فیبر در سبزیجات برگ دار، لوبیا سبز و میوه های مختلف از جمله انجیر، سیب، آلو، مرکبات و غلات و آجیل وجود دارند. نباید فیبرها را در کم کاری تیروئید به اندازه خیلی زیاد مصرف کرد زیرا در فراوری هورمون تیروئید اختلال ایجاد می گردد.

از مصرف نوشیدنی های کافئین دار و قند های ساده (شکر، قند و شیرینی جات) پرهیز کنید. اسید های چرب امگا 3 که منبع غنی آن ها ماهی های روغنی آب های سرد است در تخفیف علائم کم کاری تیروئید موثر است.

از نمک در انتها پخت غذا بهره ببرید. زیرا ید غذا در هنگام برداشتن درب غذا با بخار خارج می گردد. نمک ید دار را در شیشه های غیر شفاف و در تاریکی نگه دارید.4

پینوشتها

1.www.drgholampour.ir

2.www.taghzie.ir

3.www.darmankade.com

4.www.kermany.com

منبع: راسخون

به "بایدها و نبایدهای تغذیه ای برای کم کاری تیروئید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بایدها و نبایدهای تغذیه ای برای کم کاری تیروئید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید