طرز تهیه دوغ کفیر خانگی با تمام نکات

به گزارش وبلاگ مهدی، احتمالا تا به امروز حداقل یک بار طعم دوغ کفیر را چشیده اید. گفته می گردد اولین اقوامی که از کفیر استفاده می کردند، ساکنان قفقاز بوده اند. جالب است که ساکنان این منطقه راز سلامتی و طول عمر خود را به این محصولات نسبت می دادند. در این دستورالعمل می خواهیم با حداقل امکانات طرز تهیه دوغ کفیر را در منزل آموزش دهیم. با تهیه دانه های کفیر و به یاری این دستورالعمل می توانید خودتان در خانه دوغ کفیر را که منبع خوب پروبیوتیک است را تهیه کنید. قبل از آغاز به این نکته توجه داشته باشید که تنها با یک بار خرید دانه های کفیر، می توانید ماه ها یا شاید سال ها دوغ کفیر را خودتان در خانه درست کنید. در ادامه، با طرز تهیه دوغ کفیر خانگی همراه ما باشید.

طرز تهیه دوغ کفیر خانگی با تمام نکات

مواد و وسایل لازم برای تهیه دوغ کفیر خانگی

  • قارچ کفیر 20 تا 30 گرم
  • شیر پرچرب کاله خرید آنلاین یک لیتر
  • یک بطری شیشه ای به اندازه لازم
  • قاشق چوبی یا پلاستیکی به اندازه لازم
  • صافی به اندازه لازم

طرز تهیه دوغ کفیر خانگی

مرحله اول

برای آغاز، یک لیتر شیر را داخل قابلمه بریزید و آن را روی حرارت بجوشانید. بعد از آن که شیر به جوش آمد، زیر شعله را خاموش کنید. مدتی صبر کنید تا شیر خنک گردد و به دمای محیط برسد. اگر از شیرهای با ماندگاری بالا استفاده می کنید، احتیاجی به جوشاندن نیست.

مرحله دوم

دانه کفیر را همراه یک لیتر شیری که جوشاندید داخل یک شیشه بریزید. در بطری را با پارچه تمیز نازک بپوشانید و برای راحتی کار دور آن را کش ببندید. بطری را در محلی تاریک مثل کابینت آشپزخانه با دمایی بین 18 تا 20 درجه سانتی گراد قرار دهید. بطری باید به مدت 24 تا 48 ساعت داخل آن محیط بماند تا شیر کاملا تخمیر و به ماست تبدیل گردد. مدت زمان تخمیر شیر به اندازه قارچی که استفاده می کنید و دمای محیط بستگی دارد. هر چه اندازه قارچ بیشتر و شیر کمتر باشد، زمان تخمیر کوتاه تر خواهد بود.

مرحله سوم

در این مرحله، باید دنبال نشانه های تخمیر باشید. نشانه های تخمیر دلمه، غلیظ شدن شیر و ترش شدن است. وقتی نشانه هایی از تخمیر مشاهده کردید، ظرف را خوب تکان دهید تا تمام محتویات داخل آن با هم مخلوط شوند.

مرحله چهارم

حالا به یاری یک صافی محتویات داخل بطری را صاف کنید تا دانه های کفیر جدا گردد. قارچ هایی هم که درون صافی باقی ماند، داخل یک کاسه آبی که هم دمای محیط است، بریزید. دلمه های ماست باید از دانه های کفیر جدا شوند. در ارتباط با شرایط نگهداری، حواستان باشد که برای استفاده های بعدی، زنده ماندن میکروارگانیسم ها یا احیای آن ها بعد از مدتی از نگهداری اهمیت زیادی دارد. در غیر این صورت، باید از دانه های کفیر نو بهره ببرید.

مرحله پنجم

اگر بلافاصله می خواهید با دانه های کفیر جدا شده، دوغ یا ماست کفیر نو تهیه کنید، مجدد آن را به شیر اضافه کنید. برای تخمیر مجدد احتیاج به 24-18 ساعت زمان احتیاج است. جالب است بدانید که با هر بار فرایند تخمیر مجدد، حجم دانه ها بیشتر می گردد. اگر نمی خواهید بلافاصله از دانه های کفیر بهره ببرید، آن ها را حتما در یخچال نگهداری کنید.

مرحله ششم

در این مرحله از طرز تهیه دوغ کفیر، ماست کفیر به دست آمده را داخل یک بطری ریخته و خوب تکان دهید. سپس، آن را با کمی آب رقیق نموده و دوغ درست کنید. برای تهیه دوغ کفیر می توانید بر حسب سلیقه تان علاوه بر نمک، اندازهی نعنا خشک، گل محمدی و حتی لیمو ترش اضافه کنید.

نکات طرز تهیه دوغ کفیر خانگی

  • مهم ترین نکته این است که دانه های کفیر به هیچ عنوان نباید با قاشق فلزی، ظرف یا صافی فلزی در تماس باشند.
  • اگر می خواهید ماست کفیر غلیظ تهیه کنید، فرایند تخمیر را طولانی تر در نظر بگیرید. البته این کار باعث ترش شدن ماست کفیر هم می گردد.
  • برای نگهداری دانه های کفیر می توانید آن ها را داخل آب تا 72 ساعت در یخچال نگهداری کنید. شوک حرارتی شامل دمای بالا و انجماد باعث از بین رفتن قارچ کفیر می گردد. بنابراین آن ها را داخل آب بسیار سرد یا گرم نگهداری نکنید.
  • سعی کنید از ظرف شیشه ای بهره ببرید تا بهتر بتوانید فرایند تخمیر را ببینید.
  • برای طعم قوی تر، از یک ظرف شیشه ای سرباز بهره ببرید که با بطری یا یک روکش پارچه ای یا نوار لاستیکی پوشانیده شده است. بهتر است از ظروف شیشه ای که سر آن با واشر بسته می گردد استفاده نکنید. این نوع پوشش ها از ورود اکسیژن به طور کامل خودداری می نمایند، در حالی که وجود کمی اکسیژن در بالای شیر ضروری است. میکروب های موجود در دانه های کفیر تنها به کمی اکسیژن احتیاج دارند تا به خوبی رشد نمایند. این شرایط تضمین می نماید که لاکتوباسیل ها بهتر از سایر انواع میکروب ها رشد می نمایند و طعم های مخمر را کاهش می دهند.
  • برای تهیه کفیر با طعم ملایم ترش، از 10-5 گرم دانه در هر لیتر شیر بهره ببرید. هر اندازهی بیشتر از این، مزه ترش تری را به نوشیدنی کفیر می دهد. ضمن این که فرایند تخمیر را سرعت بیشتری می دهد.
  • برای جلوگیری از ادامه فرایند تخمیر، کفیر تهیه شده را در فریزر نگهداری کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که تمامی وسایلی که استفاده می کنید کاملا تمیز و به طور کامل شسته شده باشند.
  • محققان پیشنهاد می نمایند مصرف محصولات کفیر بخشی از عادت غذایی روزانه باشد تا میکروارگانیسم های مفید به تعداد کافی در بدن موجود باشند. آشپزی با محصولات کفیر یکی از برترین منابع دریافت پروبیوتیک است.
منبع: کتاب کاله

به "طرز تهیه دوغ کفیر خانگی با تمام نکات" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه دوغ کفیر خانگی با تمام نکات"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید